Referendum

NCPN petitie voor referendum

Woensdag 10 september 2014 De lokale politieke partij zoekt steun om in onze gemeente tot een volksraadpleging te komen. 

Een referendum is een volksraadpleging waarbij inwoners zich kunnen uitspreken over een bepaalde kwestie. Landelijk en in de meeste gemeenten kan er op verzoek van inwoners, mits voldoende in aantal, een referendum worden gehouden.

“In Heiloo kan dat tot op heden niet. Reden: Heiloo beschikt niet over de vereiste Referendum Verordening die de gang van zaken rond een gemeentelijk referendum regelt”, weten de mensen van NCPN Heiloo.

Pogingen
Volgens de partij zijn alleen dit jaar al drie pogingen gedaan om een verordening in te stellen. Deze stuitten telkens op tegenstemmen van de coalitiepartijen in de gemeenteraad. “Zo onthouden de coalitiepartijen de inwoners van Heiloo stelselmatig de mogelijkheid om hun stem te laten horen over belangrijke zaken die hen sociaal, financieel of op andere wijze hard raken.”

Men wil graag dat inwoners zich kunnen uitspreken over extra taken, lasten en bezuinigingen. Nog dit jaar wil men een referendum houden. Daartoe is een petitie opgesteld waarin de gemeenteraad wordt gevraagd de verordening mogelijk te maken. Voor wie graag een referendum wil, de petitie ondertekenen kan hier